Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
19.04.2013 21:10 - Много полезно четиво за някои болни блогъри
Автор: kamasutra Категория: Технологии   
Прочетен: 7063 Коментари: 22 Гласове:
48

Последна промяна: 19.04.2013 21:10

Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg Постингът е бил сред най-популярни в Blog.bg
Лечение на интернетмания

imageКакво представлява интернет-зависимостта? (интернетмания) - това е психично заболяване, проявяващо се в неустоимо влечение към Интернет, което има пагубен ефект върху пълноценността на човешкия живот.

Интернет-зависимостта е изключително съвременен проблем, който засяга главно младите хора. В наше време е сложно да си представим днешния човек без компютър и Интернет. Откритието им взриви живота на човечеството и измени разбирането ни за информационни технологии веднъж завинаги. Но заедно с огромните преимущества, се сдобихме и с множество проблеми. Много е сложно да се улови границата до къде интернет ни служи и от кое място нататък ние се превръщаме в роби.

Имунитет от това заболяване няма. Затова единствения начин да предпазим себе си и близките си, е да регламентираме присъствието си в мрежата и да прекарваме колкото се може по-малко време пред компютъра.

Зависимите от интернета смятат, че едни от най-привлекателните особенности на мрежата са : анонимност, достъпност, безопасност и простота на използване.

По степен на откъснатост от реалността интернет-зависимостта много напомня влечението към хазартните игри, алкохола или нaркотиците. В допълнение към тежката психологическа зависимост, интернет зависимостта се отразява на пациента и на биохимично ниво. Механизмът на физическа зависимост се основава на отделяне на вътрешни «наркотици» от самия организъм (адреналин, ендорфини). Тяхното отделяне се стимулира от виртуалните преживявания, които са невъзможни в реалния живот.

При болните в началото на лечението се наблюдава своеобразна криза. Без съмнение, пълното възстановяване изисква да се премине през всички етапи: локализация, възстановителен курс и социална адаптация.

В център «Ренесанс» ние извършваме целия комплекс от необходимите терапевтични и рехабилитационни действия за успешното възстановяване от интернет-зависимостта.

От къде идва интернет-зависимостта?

Процесът на формиране и развитие на интернет зависимост се проявява както на биохимично , така и на психологическо ниво. Дълго може да се изброяват причините за възникване на зависимостта, но в основата и лежи възможността във виртуалното пространство да бъдат задоволени нереализираните потребности на човека (значимост, постижения, приемане, секс, комуникация, уникалност и дори любов).

Също така, интернет притежава специфичната способност за облекчаване на болезнени състояния, които човек изпитва заради ниско самочувствие, отхвърляне, самота, обида, неуспех, фобии ...

Предразполагащи фактори за формиране на пристрастяването се явяват прекомерният материализъм, бездуховността, неправилното възпитание, неблагоприятната атмосфера в семейството.

Презадоволяването и безнаказаността, разпуснатостта и липсата на контрол, или пък свръхконтрол и потискане на каквато и да било инициатива - всички тези крайности във възпитанието допринасят за възникването на интернет - зависимостта.

Нека да съставим статистически портрет на интернет-зависимия: 80% от хората, склони към потапяне във виртуалната реалност имат проблеми със самооценката. 20% пренебрегват достойнствата си. 40% имат нереална и неясна представа за себе си и своето място в живота. 20% оценяват своята «независимост» като прекомерна, което се явява признак за изолация и проблеми с комуникацията. Днес около 10% от потребителите в целия свят са интернет-зависими.

Опитните психотерапевти на нашия център «Ренесанс» обръщат особенно внимание на причините, водещи до заболяване. Прилагайки поредица от пргресивни диагностики, ние помагаме да се определят причинно-следствените връзки и да се премахнат източниците на интернет - зависимостта.

Как да определим до къде интернет се явява увлечение и къде преминава в зависимост?image

Съществуват редица тестове и методи за диагностиране на интернет-зависимостта, но всъщност критериите са такива, както и при други видове зависимости. Ако сте забелязали три или повече от долуизброените признаци, проявяващи се през последните шест месеца, можете смело да констатирате заболяване.

  • Толерантност
  • Времето на пребиваване в Интернет, което носи удовлетвореност, постепенно нараства.
  • Удовлетвореността намалява, ако продължителността на престоя в Интернет не се увеличава.
  • Синдром на отхвърляне.
  • При прекращаване или съкращаване на времето, прекарано в Интернет, се наблюдават два или повече от следните симптоми:
  • Тревога, раздразнителност.
  • Натрапчиви мисли за това, какво става сега в Интернет.
  • Фантазии или мечти свързани с Интернет.
  • Възбуда, безпокойство.
  • Произволни или непроизволни движения на пръстите на ръцете, напомнящи печатане.
  • Понижаване или нарушаване на социалната, професионалната или друг вид дейност.
  • Ползването на Интернет позволява да бъдат избегнати цитираните симптоми.
  • За Интернет се губи повече време и сеансите са по-чести, отколкото е било запланирано.
  • Съществува постоянно желание и се правят неуспешни опити да се спре или да се контролира използването на Интернет.
  • Нараства времето, посветено на действия, свързани с Интернет: покупка на книги за Интернет, търсене на нови браузъри, провайдъри, систематизиране на намерени в Интернет файлове и т.н.
  • Важна по-рано дейност , както и почивката, са изместени или съкратени за сметка на Интернета.
  • Използването на Интернет продължава, независимо от очевидните физически, социални, професионални и психологични проблеми, предизвикани от интернет-зависимостта.

Към какво води интернет-зависимостта?

Както и всеки друг психо-стимулатор, интернет-зависимостта засилва проблеми, които болният се опитва да облекчи с помощта на интернет. По този начин болестта прогресира и човек попада в затворения кръг на зависимостта.

Промените и отрицателните последствия, съпътстващи интернет-зависимостта, поразяват всички области на човешкия живот. Това важи както за физиологията, така и за психиката, духовността, отношенията в обществото. Описвайки последствията от зависимостта, ние трябва да осъзнаем, че те възникват постепенно от по-леки към по-сериозни и разделят заболяването на етапи.

Нарушава се работата на хормоналната, сърдечно-съдовата, нервната системи. Зависимият се характеризира с неврози и психози, които се проявяват чрез гняв, физическо насилие, насочено към компютъра, към околните или към себе си (самонараняване). Болният е обезпокояван от пристъпи на страх, безсъние, кошмари, чувство на вина,депресия, чести мисли за самоубийство.

Изкривява се ценностната система. Замъгляват се границите между реалния и виртуалния свят. В мрежата зависимият се чувства по-удобно и естественно, отколкото в реалността. Човек става безнравствен, безотговорен, циничен, егоистичен. Разрушава се семейството, загуба на работата , липса на приятели, липсата на хигиена и занемарен външен вид. Постепенна морална деградация и социална отчужденост. Реалният живот става нежелан и болният се чувства в него неудачник.

Единствената утеха е завръщането в света на илюзиите. Изчезват всякакви перспективи и цели. Животът става безсмислен и празен.

Според нас, лечението на интернет-зависимостта, основано на премахване на последствията без отстраняване на причините на забляването, е неефективно, неустойчиво и рецидивът, като правило, е неизбежен.

Ситуацията се влошава и заради участието на семейството в процеса на заболяването. Близките също паралелно развиват болестта съзависимост( codependency). Опитвайки се да решат проблемите на зависимия, членовете на семейството често влошават ситуацията, удължавайки болестта. Поради това лечението изисква участието на всички близки.

Интернет-зависимостта е прогресиращо, хронично заболяване, водещо към тежки и трагични последствия. Зависимият не е в състояние сам да се избави от болестта. Той се нуждае от квалифицирана помощ, най-добре в болнично отделение.

В нашия център «Ренесанс» специалистите определят тежестта, динамиката на заболяването, вземат се предвид всички индивидуални особенности и се оказва целия комплекс от необходимите услуги за лечение на интернет-зависимостта.

Какви видове интернет-зависимост съществуват?

Съществуват пет вида интернет-зависимост:

  • Пристрастяване към виртуалното общуване (социални мрежи, сайтове за запознанства, чатове, форуми и т.н.)
  • Игрова зависимост (онлайн игри).
  • Стремеж към уеб-сърфинг (информационно пътешествие в мрежата)
  • Киберсексуална зависимост (порносайтове, виртуален секс)
  • Натрапчива финансова потребност в мрежата (постоянно участие в интернет-аукциони, покупки в онлайн магазини, готитба за намаления и разпродажби).

Форматът на интернет-зависимостта постоянно се променя в зависимост от прогреса на информационните технологии.

Как лекуваме интернет-зависимостта?

Като правило, лечението е насочено към възстановяването на психиката на зависимия. Но също така, особено в началото на лечението, пациентите се нуждаят от медикаментозна терапия (чрез антидепресанти, транквилизатори, невролептици). Социалната и духовната област в живота на зависимия, пострадали от пристрастяването, задължително се включват в процеса на рехабилитация.




Има блогъри, които са се вманиачили дотолкова,че са денонощно тук, бълват постинги, в които пишат само за себе си и се възприемат като герои.
Те са просто много-много болни.
Горките зомбита.....
ТУК ГИ ЧАКАТ
http://ren.bg/bg/about_us.html




Гласувай:
55



1. jabok - Този център е много необходим. П...
19.04.2013 21:35
Този център е много необходим. Познавам такива жени, които са се сраснали с интернет и не разбират, че са болни.
цитирай
2. ende - Как се нарича ето това една п...
19.04.2013 21:54
Как се нарича ето това

една потребителка пише само за себе си
мисли си, че има нещо в тиквата и се прави на умна
реве кански, че някои блогъри я преследвали
пише за всичките си гащи, блузки и памперси

следва продължение
цитирай
3. ende - пише навсякъде колко е щастлива, а ...
19.04.2013 21:55
пише навсякъде колко е щастлива , а непрекъснато кеси в блога
вярва си, че е умна и секси
има се за най най
цитирай
4. ende - възбужда се когато един луд я пом...
19.04.2013 21:58
възбужда се когато един луд я помпи
като я напомпи, двамата почват да си пощят бълхите
като стои на първа, се подмокря от густо

тая луда ли е или да?
цитирай
5. shtuka1 - Много ме изненада, че лекуват ин...
19.04.2013 22:11
Много ме изненада, че лекуват интернетна зависимост.
Интересно как
цитирай
6. coacoa11 - http://www. youtube. com/watc...
19.04.2013 23:19
http://www.youtube.com/watch?v=wNgGFJgNYOQ
цитирай
7. coacoa11 - http://www. youtube. com/watc...
19.04.2013 23:21
http://www.youtube.com/watch?v=eBQJCSq9GN8
цитирай
8. zicorada - това е точно по темата http:...
19.04.2013 23:39
това е точно по темата

http://www.razkritia.com/115155/%D0%B8%D0%BD%D1%82%D0%B5%D1%80%D0%BD%D0%B5%D1%82-%D0%B5-%D0%BD%D0%B0%D0%B9-%D0%BC%D0%BE%D0%B4%D0%B5%D1%80%D0%BD%D0%B0%D1%82%D0%B0-%D0%B4%D1%80%D0%BE%D0%B3%D0%B0/
цитирай
9. eveal - Много е зле горката!
19.04.2013 23:56
Стара, грозна, бедна, побъркана.С една дума нищо е и избива комплекси тук. Жалка и досадна , както и нейните дружки все болни възрастни жени от блога.
цитирай
10. анонимен - :)))))))))))))))))))))))
20.04.2013 00:33
http://selskamutra.blog.bg/novini/2013/04/19/vnimanie-pumiari-i-maimuni-snimat-iz-neta.1102437
цитирай
11. diadokolio - Интересно и полезно!
20.04.2013 07:56
Добър да е денят Ви,
Благодаря Ви, за полезната тема!
Всичко започна през 2005г., когато се появиха компютри и интернет в селското ни училище, после го закриха, но компютърният клуб е в читалището ни, за който отговарям.
Тук обучавам възрастни.
Няма възрастова граница, за повишения интерес, но съм лош и изисквам създаване, а не зависими потребители.
Не, не е лесно, началото е грабващо, но проявеният интерес, към сътвореното от тях , ги отрезвява- снимка, плетка, цвете, градина и т.н..
Забраната не е решение, но личното творчество е вдъхновяващо!
Приятни почивни дни!
С Уважение, дядо Кольо.
цитирай
12. iantarmen - Познавате ли я?
20.04.2013 08:51
Ако една жена е доволна и живее в хармония, тя няма да има нужда да публикува всеки ден по няколко постинга, защото ще разбере две неща - животът е навън, а не в сайтове или скайпове, и досаждаш и втръсваш на всички с прекаленото си публикуване.
Блогърка, която публикува всеки ден няколко постинга, пише само за себе си, мисли се за център на вселената, не осъзнава, че е досадна, е направо трагичен случай. По-точно - трагикомичен.
И става ясно на всички, че тя е дълбоко комплексирана, съзнаваща незначителността си в реала и изобщо - трагикомедия.
цитирай
13. iantarmen - Когато дадена блогърка намира с...
20.04.2013 08:52
Когато дадена блогърка намира смсъл на живота си в някакъв сайт, тя е болна, тежко болна.
Но точно така болни са и тия, които я поощряват в болестта й,
Те не усещат, че са болни.
цитирай
14. dushevadka - Дядо Кольо, компютърнте маниаци не се вълнуват отцветенца и плетки. Те намират смисъл само в нета.
20.04.2013 09:29
diadokolio написа:
Добър да е денят Ви,
Благодаря Ви, за полезната тема!
Всичко започна през 2005г., когато се появиха компютри и интернет в селското ни училище, после го закриха, но компютърният клуб е в читалището ни, за който отговарям.
Тук обучавам възрастни.
Няма възрастова граница, за повишения интерес, но съм лош и изисквам създаване, а не зависими потребители.
Не, не е лесно, началото е грабващо, но проявеният интерес, към сътвореното от тях , ги отрезвява- снимка, плетка, цвете, градина и т.н..
Забраната не е решение, но личното творчество е вдъхновяващо!
Приятни почивни дни!
С Уважение, дядо Кольо.

цитирай
15. ende - най-ефикасното средство за леч...
20.04.2013 09:47
най-ефикасното средство за лечение на луди блогърки, които един луд блогър помпи, е да им вземат грамотите, за да не стоят на първа.
Така тия откачалки сами ще спрат да публикуват постинги,защото за тях и за лудите им помпиери само първа е важна, нищожествата)
цитирай
16. blogpredator - Темата е много интересна. Съотн...
20.04.2013 10:18
Темата е много интересна.
Съотнесена към блога, навежда на размисъл. Няма нищо лошо, ако някой блогър публикува всеки ден. Така той изразява себе си.
Отвратителното е, когато публикува всеки ден САМО ЗА ДА СТОИ НА ПЪРВА.
Тогава той е не блогър, а каикатура, подчинила всичко на стремежа си да бъде на корицата.
Всекидневно стоящите на първа блогъри, все едно с реални или нереални прочити, са много болни и този варненски център е точно за тях.
ВСЕКИДНЕВНО ВИСЯЩИ НА ПЪРВА СА БОЛНИ ОТ КОМПЮТЪРНА ЗАВИСИМОСТ.
За тях изявите в нета са изместили реалността.
цитирай
17. zlotokuche - Несъмнено е луда.
20.04.2013 12:23
анонимен написа:
възбужда се когато един луд я помпи
като я напомпи, двамата почват да си пощят бълхите
като стои на първа, се подмокря от густо

тая луда ли е или да?




Но точно защото е луда, не разбира, че е луда.
И не разбира, че я използват, за да си правят ташак.
Качват я на първа и я гледат как почва да сипе простотии.
За тая реален живот няма.
Не ви ли е забавна
Блоговата шутеса:)))))
цитирай
18. trubadurka - Една много интересна форма на лу...
20.04.2013 14:50
Една много интересна форма на лудост в нета е, когато езин чичко дебне кой му гласува с минус в постинга и в специален коментар посочва кой му е сложил минус.
Такива са повече от луди, те са суперлуди:)))
За тях само плюсовете са важни.
цитирай
19. apostapostoloff - Много, много малки са ти
20.04.2013 14:50
циците!
цитирай
20. jabok - Глупости
20.04.2013 15:14
apostapostoloff написа:
циците!


циците й са идеални
цитирай
21. hurka - kamasutra,
20.04.2013 19:53
Престани да се вглеждаш само в али и обърни внимание на мумията.
Тутан е изпаднал в истерия, поради това, че кликанията му при али отидоха в канала. Той че е сбърканяк, сбърканяк е и се заблуждава, че никой не вижда многопрофилността му. Пуснал е стенания от профила си shaffi и се вайка сам със себе си.
kamasutra, моля те, напиши постинг за тутьо, нека да се почувства значим и обгрижван. Ти си прекрасен индийски епос.
РАЗ-КАМА-СУТРИ ГО!
цитирай
22. tamperto - ,
20.04.2013 21:13
В нашия център «Ренесанс» специалистите определят тежестта, динамиката на заболяването..........
много яка реклама на център "Ренесанс" :D Дано да са ти платили подобаващо.
Едни такива мошеници ми бяха "доказали", че ръката ми е счупена след падане със ски. Искаха да си купя едно такова за обездвижване само за скромната сума от 250 лева. Та да знаеш от бачо ти Тамперто, че ще ти извадят от 10 кладенеца вода, само и само да те "лекуват".
Знаеш ли как се лекува най лесно пристрастеността към Първа на блогточкабеге? Ами просто като се премахне раздела "най популярни". Никакви транквиланти и невролептици. По тоя начин най лесно ще се "излекуват" тия, дето "не ги интересува" Първа. После се махат минусите от гласуването.. за да се "излекуват" и тия, дето все реват "ама мен не ме интересуват минусите, ама да ви покажа все пак кой е гласувал с минус, щото ми е вътрешно". Накрая се пише едно скриптче и се скага едно бутонче, че не искаш определено IP да ти пише в блога и .. готово. Всички са излекувани.
А иначе постинга ти е верен и за двата лагера - на Савата и на Петеф.. да го кажем. Не знам кой е главния там.
Проблемчето не е чак толкова сериозно, че да има срязани вени. Просто ще се "излекуват" хорицата.
ХАУ!
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: kamasutra
Категория: Технологии
Прочетен: 119968
Постинги: 15
Коментари: 408
Гласове: 182
Архив
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930